Update: I apologise for spamming all the nice people on Planet Debian with this unrelated post in foreign language - it got mis-tagged and (although I tried classifying it correctly and removing it from the separate Debian-only RSS feed going to the Debian Planet) Planet software just keeps it around until admins get a spare moment to remove it manually. The basic idea of the post is that there is a e-government service by the Latvian government that provides any citizen a way to check what their pension would be, but it is kinda useless, because it calculates what you pension would be if you decided to retire right now. So in the post below I provide a few simple steps on how to estimate what the real pension could be (in todays currency values) if a person kept paying into the system at the same rate until the normal retirement age.

Latvija.lv ir rīks savas nākotnes pensijas prognozēšanai, taču tas ir, maigi izsakoties, bezjēdzīgs tiem, kas neplāno iet pensijā tuvākā gada laikā.

Ātri apskatoties atteicīgos likumus un noteikumus es nonacu pie lietderīgākas metodes. Vispirms mēs varam droši ignorēt pensiju indeksāciju un visas ar to saistītās pensiju kapitāla pārrēķināšanas vai iemaksu palielināšanos - ir skaidrs, ka gadiem ejot uz priekšu būs kaut kāds inflācijas procents, kura dēļ palielināsies algas, palielināsies iemaksas pensiju kapitālā un tiks pārrēķinātas visādas izmaksas, taču tā pati inflācija tieši ietekmēs arī to cik vērtīgs būs katrs gala pensijas lats tajā brīdī, kad šī pensija tiks saņemta, līdz ar to inflācijas efekts tiek neitralizēts, ja mēs vērtējam gala ciparu šībrīža cenu kontekstā - t.i. ja galā sanāks, ka pensija būs 400Ls, tad to vai tas ir daudz vai maz jādomā šī brīža cenās, nevis mēģinot izdomāt kādas būš cenas pēc 30 gadiem.

To visu ņemot vērā pensijas aprēķins stipri vienkāršojas:


  1. Paņemam atskaiti no tā Latvija.lv pakalpojuma. Tas mums dos uz šo brīdi uzkrāto pensijas kapitālu (U) un aptuvenu ciparu par to kāds ir šī kapitāla ikgadējais piaugums (P)

  2. Aprēķinam cik vēl gadi ir palikuši līdz pensionēšanās vecumam (t) - t.i. līdz 62 gadiem. Es pat rēķinātos ar to, ka ap to laiku mērķa vecums jau būs 65.

  3. Sarēķinam to cik būs aptuvenais pensijas kapitāls pensionēšanas vecuma, ja mēs turpinam iemaksas kā tagad - K = U + ( P * t )

  4. Aprēķinam kāda sanāk ikmēneša pensija no šāda pensijas kapitāla - Pensija = K / G / 12, kur G ir ņemts no pensionēšanās vecumam atbilstošās rindiņas MK noteikumos, piemēram 62 gadiem tas ir 18.43

Piezīme: G ir statistiķu aprēķināta prognoze par to cik vidēji gadus Latvijas iedzīvotāji nodzīvo ja viņi ir sasnieguši attiecīgo pensionēšanās vecumu, t.i. tā ir prognoze par to cik gadus vidēji jums būs tas prieks baudīt pensiju.

Ja rezultāts sanāk parāk mazs, tad jāņem vērā, ka šī summa neiekļauj dividendes no 2ā un 3ā pensijas līmeņa, kas pāris gadu desmitu laikā var būt tīri iespaidīgs. Dažas prognozes ir tādas, ka 2ais un 3ais pensijas līmenis kopā varētu dod vēl aptuveni tādu pašu pensiju klāt kā 1ais līmenis. Taču tas ir stipri atkarīgs no fondu tirgus ilglaicīgas dinamikas.

Man to visu aprēķinot sanāk ap 400 Ls pensijas prognoze. Ja piepildās paredzējumi par 2o un 3o pensijas līmeni, tad, ja es iedomājos sevi tagad kā pensionāru ar 600-800 Ls pensiju ... zin - nav ne vainas. :)