BMW darbinieku drošas braukšanas apmācība

Ievērtējam šo video:

 
https://goo.gl/photos/rPeriVDfcQXNNzLP9
 
un visu galeriju:
 
https://goo.gl/photos/Gfmo4QHmZYy4roZL7
 
Tā mums mācija pareizi braukt - vienmēr abas rokas uz stūres, tikai 3 un 9 pozīcijās, pievērs uzmanību tehnikai kā tiek veikts beigu pagrieziens ar pilnu stūres izgriezšanu. Rokas paliek tajās pašās vietās uz stūres. Stūri tur un kustina ta roka, kas ir stūres apļa augšējā pusē, tas nozīmē, ka kustības sākumā vienmēr ir nevis velkošā uz leju, bet grūdošā uz augšu kustība. Tas arī iespieš vadītāju atpakaļ sēdekli dodot gan lielāku drošību, gan spēku manevram.
 
Roku uz stūres augšas turēt nedrīskt, jo tā viegli var pazaudēt stūres absolūto orientāciju un arī avārijas gadījumā drošības spilvens salauzīs roku un vēl iemetīs to vadītājam sejā.
 
Mācīja arī pareizi noregulēt sēdekli - tas arī var izglābt dzīvību. Vispirms jānoregulē augstums, lai līdz jumtam paliktu aptuveni viens kulaks vietas - optimalam redzes leņķim un vietai, lai jumts var ieliekties apgriežoties. Tad noregulē attālumu līdz pedāļiem lai līdz galam spēcīgi nospiežot bremžu pedāli (ar tam ierasto kāju) kāja vēl joprojām būtu nedaudz saliekta (lai kājai būtu amortizācijas leņķis avārijā un vietas rezerve spiežot bremzi). Tad pieregulē muguru ta lai sēdetu taisni vertikāli, lai pēcpuse būtu dziļi iekšē sēdeklī iesēdināta un varētu sajust visas automašīnas kustības. Tad pievelk stūri - stūri turot uz 3 un 9 rokām jābūt ievērojami saliektām. Attālums līdz stūrei gandrīz kā līdz grāmatai to lasot, tad ir vairāk spēka veikt izvairīsanās manevrus. Arī ikdienā braucot.
 
Vēl mācija, ka moderna mašīnā ar ABS un ESC pirmajai reakcijai uz jebkuru bīstamu situāciju jābūt spēcīgam spērienam pa bremzēm līdz galam. Jo ātrāk bremzes līdz galam nospiestas, jo ātrāk auto saprot, ka situācija ir ekstrēma un sāk palīdzēt. Modernos auto var mierīgi par stūrēt apkārt šķērslim pie pilnas bremzēšanas arī uz slidena ceļa. Tikai jāstūrē tad progresīvi - vispirms mazlie tun tikai samazinoties ātrumam straujāk.
 
Vēl tipiskā kļūda bija, ka visi pēc izvairīšanās manevra pārāk ātri mēģina iztaisnot auto. Pretējā joslā vietas vēl daudz, bet cilvēki mēģina auto iztaisnot un trāpa šķērslim ar auto aizmuguri.
 
Nu un protams bija jautri redzet praksē kā mainās bremzēšanas ceļs ar ātruma kvadrātu. Ka no 40 uz 60 tas praktiski dubultojās.
 
Un vēl tāda lieta ko nezinaju, ka visi moderni auto tiek ražōti tā, lai pārak ātri iebraucot līkumā teim vienmēr vispirms notiktu understeer, t.i priekšas sanese, nevis lai aizmuguri iznes. Jo priekšas sanesi ir viegli koriģēt vienkārši nobremzējot, bet aizmugures korekcija vajag sarežģītu pretstūrēšanas manevru. Izmēģinājām abus :) Lai dabūtu aizmugures iznesi nacās uz slapja apļa atslēgt DSC un ieslēgt manualo otro ātrumu. Tikai tad uzdodot strauji uz gāzes varēja sanest.
 
Apmācība notika uz super foršām BMW 430d mašīnām ar M Sport paķeti. 270 zirgspēki :D Spēcīga manta, plašs salons, lieliska apdare. Man gan personīgi nepatika logi bez rāmjiem.
 
Līdzīgu apmācību var iziet arī parastie mirstīgie un BMW Driving Experience piedāvā arī kaudzi citu apmācīgu - sarežģītāka līmeņa apmācības līdz pat profesionāla autosportista treniņiem, daudzdienu safari pa Āfriku ar apmācību braukšanai bezceļos, ziemas apmācīgu uz ledus un sniega trasēm un daudz specializētu kursu, kā piemēram vesela dienas apmācība tikai par driftošanu :) Apmācības cenā iekļautas arī pusdienas viņu kompleksā. Tās bija lieliskas - retais Rīgas restorāns spej piedāvat labaku maltīti.